Uitdagende klus voor WSi Techniek bij de Radboud Universiteit:

Tot in de details

08 maart 2017

Oosterberg BV actiejournaal

Het Actiejournaal  van Oosterberg B.V. is vanaf heden omgedoopt tot: Elektro & Zo. Oosterberg is behalve groothandel ook een partij die de klanten van kennis en informatie voorziet. Dit doen ze o.a. via Elektro & Zo. Naast de aanbiedingen en acties staan er onder andere achtergrondinformatie over producten in,  ontwikkelingen in de branche, duurzame ontwikkelingen en Referentieprojecten.
Deze uitgave heeft het Radboud Universiteit Gymnasion Noord als referentieproject. Onderstaand de tekst uit de Elektro & Zo.

Uitdagende klus voor WSi Techniek bij de Radboud Universiteit:

Een universiteitsgebouw verbouwen en uitbreiden terwijl er overdag honderden studenten rondlopen. Voor René Schilderink van WSi Techniek is de verbouwing van Gymnasion-Noord, op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen, één van de meest uitdagende klussen uit zijn carrière.  Een gesprek over energiebesparing, stekerbaar installeren, led en lichtsturing via DALI. 

Werken tussen honderden studenten 
Ga er maar aanstaan. Een compleet nieuwe vleugel van 5.300 m2 bouwen en het resterende deel van het 20.000 m2 tellende gebouw verbouwen. Terwijl er overdag ook honderden studenten door het gebouw - Gymnasion-Noord van de Radboud Universiteit in Nijmegen - lopen. Een veel te ingewikkelde klus, zouden ze bij veel installatiebedrijven zeggen. Daar dachten ze bij WSi Techniek in Groenlo anders over. “Wij gaan dit soort projecten altijd graag aan”, legt werkvoorbereider-engineer Gert-Jan Jurgens uit. Wsi Techniek haalde de klus binnen, samen met WAM&VanDuren en Rotsbouw. “We hebben korte lijnen. En je hebt ook geen gedoe wie de hoofd- en onderaannemer is”, voegt leidinggevend monteur René Schilderink toe. Met acht man sturen ze vanuit het ter plaatse ingerichte kantoor een team van soms wel honderd bouwlieden aan.

Energiebesparing
De planning is bij dit project erg belangrijk omdat het universiteitsgebouw overdag gewoon volop in gebruik is. Werkplannen moeten daarom 14 dagen van tevoren al klaarliggen. Het pand krijgt een compleet nieuwe cv- en koelinstallatie, waarbij twee nieuwe warmtepompen worden geïntegreerd in de bestaande installatie. Om het pand energiezuiniger te maken is er bovendien gekozen voor PV-panelen en ledverlichting. “Alle verdeelkasten zijn vervangen. De aansturing van de installaties gebeurt straks via KNX en de aansturing van het licht via DALI”, aldus Gert-Jan Jurjens. Om installatietijd te besparen is er - mede op verzoek van de opdrachtgever - gekozen voor stekerbaar installeren. René Schilderink meldt daarover: “In de voorbereidingsfase ben je wel wat extra tijd kwijt, maar de montage gaat veel sneller. Ik denk dat we nu netto 35 procent tijdwinst behalen.”

Goede planning
Omdat bij dit project alles staat of valt met een goede planning, is het essentieel dat de materialen op tijd door Oosterberg geleverd worden. “Soms bel ik op het eind van de middag gewoon vanuit de auto voor een laatste bestelling”, zegt René Schilderink. “De lijntjes met de inkoop van Oosterberg zijn erg kort. En ze groeien in een project mee. Ze weten in welke fase van een project je zit. Denken vooruit en met je mee. Dat kom je niet overal tegen. Zeker bij dit project is dat een welkome aanvulling!”
De uitbreiding van Gymnasion-Noord moet begin mei klaar zijn. In Gymnasion-Noord wordt de Faculteit der Managementwetenschappen gehuisvest.


Lees hier meer over het project Radbouw Universiteit Gymnasion Noord