Een Referentie uitgelicht

Tot in de details

Verbouwing BAT-complex tot gemeentehuis te Zevenaar

Het college van de gemeente Zevenaar heeft 7 november 2013 bekendgemaakt dat WAM&VanDuren samen met WSi techniek de bouw en verbouw van het BAT-complex tot gemeentehuis mogen realiseren. Door middel van een niet openbare aanbestedingsprocedure zijn wij als beste naar voren gekomen. Het plan zal als Engineer & Build opdracht worden uitgevoerd. Zodoende zullen we meedenken in de ontwerpfase alsmede de bouw en verbouw realiseren.

In juni 2011 heeft de gemeenteraad van Zevenaar besloten om het gemeentehuis te vestigen in de voormalige BAT-sigarettenfabriek. Daarmee is een unieke mogelijkheid ontstaan om de vroegste en meest historische gebouwen van de BAT fabriek voor Zevenaar te behouden en een nieuwe en gedeeltelijk publieke functie te geven.

Het programma voor het nieuwe gemeentehuis bedraagt 5.200 m² BVO waarvan ongeveer 3.700 m² BVO bestemd is voor werkplekken voor de werknemers van de gemeente. Het overige deel bestaat uit publieke functies zoals de publieksdienstverlening met balies, foyer en wachtruimte, raadzaal, vergaderruimtes, restaurant en de ruimtes voor het bestuur van de gemeente. Tevens zullen er aanvullende duurzaamheidsmaatregelen worden toegevoegd middels een WKO-installatie en een groot aantal PV-panelen.

Het nieuwe gemeentehuis zal worden gevestigd in het Turmac-gebouw en de oude productiehal Hal 12. Deze indrukwekkende gebouwen uit de twintiger en vijftiger jaren, met een grote herkenbaarheid en betekenis voor de bewoners van Zevenaar, krijgen zo een tweede leven en zullen vanaf begin 2015 weer volop in gebruik zijn. Hal 12 en het Turmac-gebouw zijn gebouwd in respectievelijk de jaren 50 en de jaren 20. De beide gebouwen zijn historisch van belang en zeer verschillend van karakter. Hal 12 is een gebouw dat bestaat uit één hoge begane grondverdieping van ca. 7.000 m², gebouwd als productiehal, die nagenoeg vrij indeelbaar is. Het Turmac-gebouw heeft een grondoppervlak van ca. 850 m² bestaande uit 5 bouwlagen met grote kozijnen rondom en veel daglicht. Het Turmac-gebouw is, als icoon voor Zevenaar, zeer herkenbaar en een blijvende herinnering aan de tijd dat hier de BAT fabriek was gevestigd.

De realisering van het gemeentehuis zal in 3 fases worden gerealiseerd. In de eerste fase zullen de functies voor de publieksdienstverlening worden gerealiseerd in Hal 12. De tweede fase bestaat uit de realisering van alle werkplekken voor de werknemers en het bestuur in het Turmac-gebouw. In de 3e fase worden de raadzaal, vergaderruimtes en het restaurant gerealiseerd in Hal 12. Voor de uitvoering van de 3e fase is nog geen definitieve politieke goedkeuring. Uiteindelijk zal ongeveer een kwart van Hal 12 voor functies van het gemeentehuis worden gebruikt.

De architectuur is verzorgt door INBO architecten uit Amsterdam en het VO-installatieadvies door Nelissen.  

De herbestemming heeft de 2e prijs bij de Gulden Feniks awards ontvangen in 2016

http://www.nrpguldenfeniks.nl/...

Projectinformatie

OPDRACHTGEVER

Gemeente Zevenaar

CONTRACTVORM

UAV-GC

VERWERVINGSWIJZE

Europese aanbesteding

OPPERVLAKTE BVO

ca. 5.200 m²

JAAR VAN UITVOERING

2015

BIJZONDERHEDEN

Going concern gedurende de verbouwing WKO-installatie > 1.200 PV-panelen

Terug naar overzicht